11 Kasım 2010 Perşembe

Fenerbahçe Ülker Avrupa'da 4/4 Yaptı.(Sıradaki Gelsin) 81-68



Fenerbahçe Ülker, Avrupa’yı Titretiyor
10.11.2010
Avrupa’nın 1 numarası Barcelona’nın ardından, Montepaschi Siena’yı da 81-68’lik skorla bozguna uğratan Fenerbahçe Ülker, THY Euroleague’in ilk 4 haftası sonunda namağlup tek takım olarak, yoluna emin adımlarla devam ediyor.
Sinan Erdem Spor Salonu’nda müthiş bir atmosfer altında başlayan karşılaşmanın ilk sayılarını, Roko Ukic ile boyalı alandan, Fenerbahçe Ülker buldu. Sarı Lacivertliler, ilk dakikalarda oldukça başarılı bir savunma sergiledi ve Montepaschi Siena’yı top kaybı ve hücum faullere zorlayarak konuk ekibe, ilk 4 dakikada, yalnızca 3 sayı imkanı verdi. Bu bölümde temsilcimiz ise Lavrinovic, Ukic ve Vidmar üçlüsü ile içerden sayılar bulmaya devam ederek 8-3’lük skoru yakaladı. Bunun üzerine, maça girmekte zorluk çeken Montepaschi Siena, mola almak zorunda kaldı. Moladan sonraki 2 dakikada, Fenerbahçe Ülker, sayı kaydetmeyi başaramazken Stonerook’un basket faulden kaydettiği sayılar, periyotta son 4 dakikaya girilirken skoru 8-6’ya getirdi. Ardından, temsilcimizin Litvanyalı pivotu Darjus Lavrinovic’in ikiz kardeşi Ksistof’un serbest atışları ile skora eşitlik geldi. Takip eden bölümde, takımlar karşılıklı sayılar üretirken Fenerbahçe Ülker’in 2 sayılık isabetlerine karşılık, Ksistof Lavrinovic’in bulduğu üçlük, Siena’ya, son 2 dakika girilirken 12-13 ile 1 sayılık avantaj getirdi. Ancak temsilcimiz, Mirsad’ın üçlüğü ve Ukic’in turnikesi ile 5 sayılık seri yakaladı ve 17-13 ile üstünlüğü geri almasını bildi. Son saniyelerde Kaukenas ve Ukic isabet sağladıkları karşılıklı serbest atışlar sonucu da ilk periyot, 19-15 Fenerbahçe Ülker üstünlüğü ile sona erdi.

Temsilcimiz, ikinci periyota tam saha baskıyla başlasa da Kaukenas’ın sayılarına engel olamadı. Ancak hücumda, Oğuz Savaş’ın üst üste iki basketi, skoru 23-17’ye taşıdı. 2. dakika dolarken Bo McCalebb’in kaydettiği üçlük ise 23-20 ile farkı 3’e indirdi. Takip eden bölümde, topu ısrarla Oğuz’a indiren Sarı Lacivertliler, bunun ödülünü de almayı bildi. Oğuz’u durdumak için yapılan fauller sonucu, periyotun daha ilk 4 dakikasında rakibinin faul hakkının dolmasını sağlayan Fenerbahçe Ülker, skordaki üstünlüğü de 26-23 ile sürdürdü. Sonraki dakikada, Siena adına Aradori’nin üçlüğü gelse de temsilcimiz de Mirsad ile bir üçlük buldu ve sonrasında Oğuz’un pota altından basketi, periyotta son 5 dakikaya girilirken 31-26 ile farkı 5’e yükseltti. Takip eden bölümde, hücum ribauntları sayesinde üst üste hücumlar kullanan Siena, bu şansını iyi değerlendiremedi ve temsilcimizin üstünlüğü, 34-29 ile devam etti. Periyotun son 2 dakikasına girildiğinde ise Marko Tomas ile önce üçlük sonra da serbest atıştan 1 sayı kaydeden Fenerbahçe Ülker, 38-29 ile farkı 9 sayıya kadar yükseltti. Kalan sürede de Fenerbahçe Ülker, McCalebb’in sayılarına Marko Tomas ile yanıt verse de konuk ekipten Carraretto’nun üçlüğü, devrenin skorunu belirledi. Temsilcimiz, soyunma odasına, 40-34’lük skorla 6 sayılık avantajın sahibi olarak gitti.

Karşılaşmanın 3. periyotu, Lavrinovic kardeşlerin karşılıklı sayılarıyla başlarken McCalebb ve Ömer Onan da karşılıklı birer üçlük bulunca, ilk 3 dakikada, 45-39 ile aradaki fark korundu. Savunmaların oldukça sertleştiği bölümde, takımlar sayı üretmekte zorlanırken Ömer Onan, bir de basket faul yaptırınca, 5. dakika içinde, 48-39 ile fark tekrar 9’a çıktı. Ardından, Stonerook’un üçlüğüne de Lavrinovic ve Vidmar’la yanıt veren Sarı Lacivertliler, 53-42 ile farkı ilk kez çift hanelere taşıdı. Bunun üzerine Siena mola alsa da molanın ardından, Vidmar’ın iki serbest atışı, farkı 13 sayıya yükseltti. Bu anlarda, seyircinin de oyuna katılımı üst düzeye çıktı ve Sinan Erdem Spor Salonu’nda coşku maksimum seviyeye ulaştı. Buna rağmen İtalya temsilcisi, oyundan kopmamayı başardı ve periyotun son 2 dakikası içinde, farkı tekrar tek hanelere indirdi. Ne var ki, bu kırılma anında Ömer Onan tekrar sahne aldı ve uzak mesafeli isabetiyle skoru 58-48’e, farkı da yeniden çift hanelere getirdi. Böylece temsilcimiz, final periyotuna 10 sayılık avantajla girdi.

Fenerbahçe Ülker, son 10 dakikaya da fırtına gibi başladı ve Kinsey ile Greer’ın sayıları sonucu, skor 62-48’e geldi. Zisis ve Greer’in karşılıklı sayılarının ardından, Marko Tomas’ın bulduğu üçlük ise 3. dakika içinde, farkı tam 17 sayıya çıkardı. Ardından McCalebb ve Rakovic ile etkili olmaya çalışan Siena’ya karşı, Greer ve Kinsey ile sayılar bulan temsilcimiz, Mirsad’ın süre dolarken kaydettiği üçlük sonucu, 74-57’lik skorla farkı korudu. Son 3 dakikaya da 76-57’lik üstünlükle giren temsilcimiz, galibiyetin kapılarını ardına kadar açmış oldu. Farkın getirdiği rehavetten faydalanan Siena, Lavrinovic ve Zisis ile farkı 13 sayıya indirmeyi başardı, ancak Fenerbahçe Ülker’in baş antrenörü Neven Spahija, mola alarak bu duruma anında müdahale etti. Moladan sonra, Roko Ukic’in üçlüğü ve Mirsad’ın serbest atışları ile temsilcimiz, farkı 18 sayıya yükseltti. Son dakika içinde gelen McCalebb ve Kaukenas’ın sayıları ise skoru 81-68’e getirdi ve maç da bu skorla sona erdi.

Böylece, THY Euroleague’de oynadığı 4. maçından da galibiyetle ayrılan Fenerbahçe Ülker, ligdeki tek namağlup takım olma unvanını eline geçirdi.



SALON: Sinan Erdem

HAKEMLER: Jose Martin (İspanya) - Milivoje Jovcic (Sırbistan) - Robert Lottermoser (Almanya)

FENERBAHÇE ÜLKER (81): Roko Ukic 11 (3 ribaunt), Mirsad Türkcan 13 (10 ribaunt - 1 asist), Ömer Onan 9 (1 ribaunt - 2 asist), Lynn Greer 9 (5 ribaunt - 2 asist), Darjus Lavrinovic 7 (3 ribaunt - 2 asist), Gasper Vidmar 8 (6 ribaunt), Kaya Peker (1 asist), Oğuz Savaş 9 (6 ribaunt), Tarence Kinsey 3 (3 ribaunt - 2 asist), Marko Tomas 11 (6 ribaunt - 1 asist), Emir Preldzic 1 (2 asist)

MONTEPASCHI SIENA (68): Bo McCalebb 18 (3 ribaunt - 2 asist), Nikos Zisis 7 (2 ribaunt - 4 asist), Marco Carraretto 3 (1 ribaunt), Milovan Rakovic 6 (1 ribaunt), Ksistof Lavrinovic 12 (2 ribaunt), Rimantas Kaukenas 9 (1 ribaunt - 1 asist), Tomas Ress 3, Andrea Michelori, Shaun Stonerook 6 (7 ribaunt - 1 asist), Pietro Aradori 4, David Moss (2 ribaunt - 4 asist)

1. PERİYOT: 19-15
2. PERİYOT: 21-19
3. PERİYOT: 18-14
4. PERİYOT: 23-20



Fenerbahçe Ülker’in baş antrenörü Neven Spahija, Sarı Lacivertliler’in Montepaschi Siena’yı 81-68’lik skorla devirdiği maç sonrası düzenlediği basın toplantısında, galibiyetten dolayı oyuncularını tebrik ederek, ''Son iki haftada Barcelona ve Siena'yı yendik. Bunu kimse tahmin etmiyordu. Ancak bu maçları başarıyla geçtik. İyi iş yaptık. Bu zaferden dolayı oyuncularımı tebrik ediyorum. Genel olarak başarılı oyun çıkardık'' dedi.

Grubun çok güçlü olduğunu ve bu düşüncesinin değişmediğini kaydeden Spahija, ''Güçlü bir gruptayız. Barcelona ve Siena'yı yendik ama güçlü bir gruptayız'' diye konuştu.

Montepaschi Siena Antrenörü Simoni Pianigiani ise kendileri için en zor maçın bugünkü olduğunu ifade ederek, ''Oyuncuların bir çoğu ilk defa Avrupa Ligi tecrübesi yaşadı. Özellikle ilk yarı iyi oynadık. Ancak ikinci yarıda ritmi kaybettik. Hatalı hızlı atışlar oldu. Yine de maçı bırakmadık. Ancak Fenerbahçe çok iyi oynadı. Müthiş atmosfer ve taraftar desteğiyle kazandılar'' dedi.




**********************************************************
MİRSAD'DAN SEVGİLERLE !!!
* Tebrikler takım,teknik heyet ve taraftar.
* Barca zaferinin tesadüf  olmadığını ve gerçekten klasman atladığımızı göstermek için gerçek bir test maçıydı.Helal Olsun Cengaverlere ki kaldığımızdan yerden devam ettik ve rüştümüzü ispat ettik.
* Maça iyi başladık.Siena'nın sürekli değişken savunmalarına rağmen 5.45 kala 8-3 ile mola almak zorunda bıraktık Siena'yı.Moladan  dönüşte savunmada daha da sertleştiler,bizimde  basit top kayıplarımızla 3 dk.kala 8-8 beraberlik geldi.Maçın başında attıkları üçlük ile ilk kez öne geçmişlerdi.(3-2) maç boyunca ikinci kez öne geçtiler 2.üçlükle 13-10.
Mirsad'ın alan savunmasının kilidini açması ile 7-0'lık bir seri ile 17-13,çeyreği de 19-15 önde kapattık.Ukiç 8 sayı ile çok iyi oynuyordu.Ribauntlarda 12-6 öndeydik.
* 2.çeyrekte Greer Oğuz'u iyi kullanmaya başladı.Kaya savunmaya sertlik getirdi.Mirsad ve Tomas'ın üçlükleri ile gene bir 7-0'lık seri yaptık 3.48 kala 33-26 öndeydik.Devreyi 40-34 önde kapattık.
Ribauntlarda 25-16 ,hücum ribauntlarında 6-1 öndeyiz.17/10 ikilik isabetimiz.Onları ise 18/5.%27'de tuttuk.17 faul attık.Oğuz 9 sayı ile hücumda yıldızlaşırken savunmada eşleşme sorunu yüzünden aksadı.12/5 üçlük attı Siena.
* 3.çeyrekte aynı düzenimizi devam ettiriyorduk ancak basit top kayıpları yüzünden farkı açıp maçı koparamadık.Neyseki savunmada çok iyiyiz de farkı kapattırmadık.Bu çeyrekte Ömer Onan'da hücumda sahneye çıktı 6 sayı ile.4.23 kala Vidmar ile 53-42 ile farkı 11'e çıkardık.Koçları mola aldı ve dönüşte Mc Calebb ile Zizis'i birlikte oynatmaya başladı.55-42 ve Ribauntlarda 33-19 öndeydik.Siena sadece kariyerinin en iyi maçını oynayan Mc Calebb ile direnmeye çalışıyordu.
58-48 3.çeyrek sonucu.Ömer Onan bu çeyreğin yıldızıydı.
* 4.çeyreğe Greer-Ömer Onan-Kinsey-Mirsad-Oğuz 5'i ile başladık.

 Oğuz Barca maçında eleştirdiğim gereksiz zorlama yapmadan o durumlarda dışarı çıkardı topları.
62-48 ile 14 sayı fark oldu ve maç kopuyor derken gene basit top kayıpları yaptık.Hele 3 kez kaptığımız topu verdik çok yazık oldu.Greer üçlük 70-55 5.07 var,Mirsad üçlükkkk 74-57 3.30 var.
 Mirsad çoşmuştu bir kere.11s.9r.Greer ise kenara geldiğinde 9s.4r.2a.2tç ile oynamıştı.
3 dk.kala 76-57 ile 19 sayıya çıkmıştı fark.Ve son saniyelerde NTV kamerasının bile dayanamayıp kenardan bloğa girmesine rağmen 81-68 ile maçı kazandık.
Ribauntlarda 45-24.15'i hücum.Üstündük.17 top kaybımız sadece sıkıntı yaratmıştı.
 Maçın seyri bu şekilde geçti.
 * İşin sırrı şurada : En başta inanç.İstekli,arzulu,yardımlaşmalı canlı savunmamız - topun çok iyi paylaşıldığı,topun değerinin çok iyi bilindiği dengeli hücumumuz ve oyunu keyif alarak oynamak.
* Yeni organizasyon mükemmel bir hava getirmiş takıma.En tepedeki Aydın Örs'in parmak izlerine koç Spahija ve ekibinin rakibi iyi analiz ederek çok iyi bir oyun düzeni - disiplini yerleştirmesi son 2 dakikada kaybettiğimiz - maç boyu üstün ve önde oynadığımız maç - CB Doping Pilsen maçından beri 10 resmi maçta yenilmeyen , basketbolun doğrularını yapan ve yüreğini koyan bir takım çıkardı ortaya.TK maçlarında yazmıştım bu takım bu sezon çok keyif veren renkli bir takım olacak diye.
* Teker teker hesap kapatıyoruz.Tanjeviç'in 40 Tonluk kamyonlara benzettiği ve maça çıkmadan teslim bayrağını çektiğimiz üst level takımlarla hesapları bir bir kapatıyoruz.34 sayı fark yediğimiz Barca'yı deplasmanda 8 sayı ile ,43 sayı fark yediğimiz Siena'yı son saniyede kameranın engellemesi ile 13 sayı - belkide 18 olacaktı - yendik.
 Takımın nereden nereye geldiği açık değil mi ? En önemlisi oyuncular ve taraftar basketboldan bu oyundan artık zevk alır hale geldi.İçimizdeki basketbol sevgisi körelmişti be.
Anlayış ve zihniyet farkı bu olsa gerek.Kupalara rağmen 3 yıl heba oldu bence.
* Takım oyunu oynadığımızın göstergesi Barca maçından sonra bir kez daha ortaya çıktı.
Benchten 35 sayı katkısı geldi.Kenardan şöyle katkı yapan takım var mı ?
Mirsad Türkcan 13 (10 ribaunt - 1 asist), Lynn Greer 9 (5 ribaunt - 2 asist),Oğuz Savaş 9 (6 ribaunt)
 8 oyuncumuz 7+ sayı bulmuş.Mükemmel.
* Bireysel olarak tabii ki Mirsad maça damgasını vuran isimdi.Yıllanmış Şarap gibiydi ''Deli Çocuk''.Üçlüklerini öpücüklerle Başkan'a hediye etti.Başkan da bayan maçında olduğu gibi bu maçta da çok keyifliydi.
* Diğer oyuncularımızı tek tek belirtmeye gerek yok.Ukiç,Tomas,Greer,Ömer Onan,Vidmar, Oğuz,Lavrinoviç kısa süre alan Kaya ,Emir hepsi çok iyiydi.
* Kaya'nın Barca maçında yer alması gerektiğini yazmıştım savunma sertliği açısından,bu maçta gördük düşüncemizin haklılığını.
* Olumsuz diyebileceğimiz göstergeler ; 17 top kaybımız,5 kez basket faul yaptırmamız,3 kez kaptığımız topları  hızlı hücuma çıkacakken  kaptırmamız,8 serbest atış kaçırmamız (28/20.%71.4)
* Barca ve Siena gibi Avrupa'nın en hücumcu takımlarını 70 sayının altında tuttuk.
Siena her ne kadar geçen yıla göre kadro olarak zayıflamış,ilk 3 maçında nispeten zayıf rakiplere karşı 59 sayı ortalaması yemiş olsa da 81 atmak çok önemli iş.Kaukenas - Zisis,Mc Calebb gibi çok iyi dış atıcılarına 13/3 attırdık.
* Bo Mc Calebb kariyerinin en iyi maçını oynadı.Şimdiye kadar 25 maçta % 23 üçlük ile oynamış.3 maçta 3/0 atmıştı dün 4/3 ile oynadı.18 sayı.Bu oyuncu geçen sezon bize gelmek üzereydi olmadı.
* Koç Spahija hala savunmadan memnun değil :))
* 14785 kişi. Resmi seyirci rakamı bu.Süper.Dileyelim devamı gelsin ve efektif olsunlar.
* NTV ve Murat Kosova'yı kutlarken son saniyedeki kameramın o vahim hatası umarım başımıza iş
açmaz sayı averajı yönünden diyelim.Mirsad'ın üçlüğü giriyordu ve fark 18 olacaktı,13 ile bitti.
* Cholet maçı çok daha önemli hale geldi.Denizi geçip,derede boğulmayalım.Spahija maçları tek tek düşünüyor,değerlendiriyor.Bu iyi ama dikkat etmek lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder