21 Ocak 2011 Cuma

Fenerbahçe Ülker'in ''Pire Destanı'' : 70-84 !!!!


THY Euroleague TOP 16 H Grubu’nda mücadele eden temsilcimiz Fenerbahçe Ülker, deplasmanda karşılaştığı Olympiacos’u 84-70’lik skorla mağlup etmeyi başardı.

Ioannis Bourousis ve Marko Tomas’ın karşılıklı turnike basketleriyle başlayan mücadelede iki takımda hücumda skor bulmakta zorlandı. Roko Ukic ve Marko Tomas’ın önderliğinde 10-0’lık bir seri yakalayan Fenerbahçe Ülker, 5.dakikada skoru 5-12’ye getirdi. Zoran Erceg’in serbest atışları sayıya çevirmesiyle hücumdaki suskunluğunu bozan Olympiacos, savunmadaki gayretiyle de 8.dakikada 13-12 ile öne geçti. Sarunas Jasikevicius’un orta mesafeden kaydettiği baskete son bölümde Zoran Erceg ile karşılık veren ev sahibi ekip, ilk çeyreği de 18-16 önde tamamladı.

İkinci periyotun ilk hücumunda Jasikevicius’un top kaybını iyi değerlendiren Papaloukas, smaç basket bulurken, bir hücum sonrasında da Spanoulis, penetresiyle durumu 22-16’ya getirdi. Lavrinovic’in üçüncü faulünü aldığı bu bölümde Emir Preldzic’in üç sayılık basketi ve Ömer Onan’ın da basket faulüyle Fenerbahçe Ülker farkı iki sayıya indirdi (24-22). Savunmadaki direnciyle rakibine kolay sayı şansı vermeyen temsilcimiz, hücumda da Lavrinovic’in üç sayısıyla durumu 24-27’ye taşıdı. Sarı Lacivertlilerin 13-2’lik serisine Papaloukas’ın serbest atışlarıyla nokta koyan Olympiacos’u top kayıplarına zorlayan temsilcimiz, 26-33’lük skor sonrasında rakibine mola aldırdı. Ara sonrasında tempo düşerken, Nesterovic ve Spanoulis’in son bölümdeki sayılarıyla Kırmızı Beyazlılar dengeyi yakaladı (33-33). Devre, son bölümde iki takımında hücumda skor çıkartmaması sonrasında 33-33 eşitlikle sona erdi.

Karşılaşmanın üçüncü periyotunda topu pota altına indirerek hücum etmeye çalışan Olympiacos’a temsilcimiz, Marko Tomas’ın sayılarıyla karşılık verdi. Kaya Peker’in dördüncü faulünü alarak kenara geldiği bu dakikalarda Fenerbahçe Ülker, Tarence Kinsey’i hücumlarda kullanarak avantaj sağlamaya çalıştı. İki takımında skor üretmekte zorlandığı bu bölümde, serbest atış çizgisinden bulunan sayılar ön plana çıktı. Theodoros Papaloukas ile Marko Tomas’ın karşılıklı basketleri sonrasında ev sahibi takım, Yotam Halperin’in üç sayı isabetiyle 53-51 ile öne geçti. Periyotu üç sayı farkla 58-55 önde tamamlayan taraf Olympiacos oldu.

Son 10 dakikalık bölüme Ömer Onan’ın üç sayılık basketiyle başlayan temsilcimiz, pota altından da Sean May ile turnike basket buldu. Savunmadaki direnci ile rakibinin istediği tempoyu yakalamasına engel olan Fenerbahçe Ülker, May ile de etkili oldu. Ömer Onan’ın üç sayılık basketi sonrasında mola alan ev sahibi ekip, dış atışlarda istediği atışları sayıya çeviremeyince skor da üretemedi. Sarunas Jasikevicius’un üç sayılık basketiyle rakibinin direncini kıran Fenerbahçe Ülker, farkı da 38.dakikada 8 sayıya çıkarttı (65-73). Bir kez daha mola alan Olympiacos’u etkili savunmasıyla durduran Sarı Lacivertliler, Emir Preldzic’in sayılarıyla son dakikaya 67-78 üstün girdi. Etkili oyununu son bölümde de sürdüren Fenerbahçe Ülker, karşılaşmadan 70-84 galibiyetle ayrıldı.

OLYMPİACOS (70): Theodoros Papaloukas 15 (5 ribaund- 2 asist), Rasho Nesterovic 2 (5 ribaund- 2 asist), Vassilis Spanoulis 14 (2 ribaund- 4 asist), Ioannis Bourousis 7 (5 ribaund), Marko Keselj, Michalis Pelekanos, Loukas Mavrokefalides 4 (1 ribaund), Matt Nielsen 2 (1 ribaund- 1 asist), Koskas Papanikolaou 4 (3 ribaund), Zoran Erceg 10 (3 ribaund- 1 asist), Milos Teodosic 7 (3 ribaund- 2 asist), Yotam Halperin 5 (3 ribaund)

FENERBAHÇE ÜLKER (84): Roko Ukic 17 (2 ribaund- 4 asist), Ömer Onan 14 (3 ribaund), Darjus Lavrinovic 4 (2 ribaund), Sarunas Jasikevicius 5 (1 ribaund), Kaya Peker (3 ribaund- 3 asist), Oğuz Savaş 7 (1 ribaund), Tarence Kinsey 3 (3 ribaund- 1 asist), Marko Tomas 19 (4 ribaund- 3 asist), Sean May 8 (4 ribaund), Emir Preldzic 7 (7 ribaund- 2 asist)

1.PERİYOT: 18-16
2.PERİYOT: 15-17
3.PERİYOT: 25-22
4.PERİYOT: 12-29

 TÜRK ŞAHESERİ

 TARİH BÖYLE YAZILIR

* Yunan'a Türk destanının nasıl yazıldığını bir kez daha hatırlatan Fenerbahçe Ülker organizasyonun A'dan Z'ye tüm yetkililerini canı gönülden kutluyorum.
* Dün geceden beri fırsat bulamadık iş,güç ,sağlık sorunlarından.Ne yazacağımı da bilmiyorum zaten gün boyu yazılan yazılmıştır,tekrar gibi olacak ama böyle bir zaferi kayda geçirmeden de olmazdı.
* Açıkcası maç öncesi Mirsad'ın da oynamayacağını öğrenince,maç başlamadan NTV SPOR'da yapılan yorumları dinleyince - ikili oyun savunmamız zayıf falan filan - kaybederiz diye düşünüyordum.Ancak berbat oynadığımız ve tam 13 top kaybı yaptığımız (ortalaması en yüksek takım biziz 11 ile) ilk çeyreğe,Lavrinoviç'in erken faullerine,May ve Ömer Onan'ın kötü başlamalarına ve nihayetinde 3.çeyreğin başında Kaya'nın 5 faulle oyun dışı kalması gibi olumsuz şartlara rağmen Oli'nin maçı bir türlü koparamaması ve maçın kafa kafaya gitmesini görünce ''Oğlum bu iş olacak,kader ağlarını örmüş bugün'' dedim içimden.Ve hep aklıma tüm yokluklara ve olumsuz şartlara rağmen kazandığımız ''Kurtuluş Savaşı Destanı'' geliyordu.Bu gece de öyle olacak.Gene destan yazacağız dedim hep.Hatta atacağım başlığı bile belirledim.
* Gerçekten olağanüstü bir zaferdir bu.Kolay unutamaz Olimpiakos'lular.
Euroleague sitesinde zaten ''Turkish masterpiece'' denmiş.2,5 senedir ismi ucube (!) bu salonda 20 maçtır kaybetmeyen mağrur Yunanlıları Pire limanından bir kez daha denize döktük.
 Tıpkı geçen yılın EL Şampiyonu Barcelona'yı 17 maç sonra ''Palau Blaugrana''da yendiğimiz gibi.
 EL Şampiyonundan sonra 2.sini de evinde parçaladı ''Cengaverler''
* Bu galibiyet ile bir kez daha F4'ün ciddi adayı olduğumuzu dosta düşmana (!) gösterdik.
* Teknik olarak çok sıkıntı çektik bazı noktalarda ama yüksek üçlük yüzdemiz 10/8 (% 80) ve yardımlaşmalı agresif savunmamızla bu defolarımızı örttük.
Çok top kaybı yaptık,iyi savunmamıza rağmen çok hücum ribauntu verdik,uzunlardan normal sayı bulamadık,erken faul problemine girdik,Saras yakışmayacak çok kötü top kayıpları yaptı,May ve Ömer Onan ilk yarıda çok kötüydüler v.s. v.s.
 Ama özellikle kısalarımızın - Ukiç,Tomas,Kinsey ,Emir ve Ömer Onan'ın çok iyi performansı ile kazandık.
* Spahija'yı kutlamak lazım.Rakibi çok iyi etüt etmiş.Avrupa'nın en iyi oyun kurucularına sahip Oli'nin en iyi yaptığı 2'li oyunlarına ikinci yarıda May ve Lavrinoviç'le iyi yardımlar getirerek durdurduk.Dış atışlarını riske ettik.3.çeyrekteki Papaloukas'ın 2 tane yanılmıyorsam üçlüğü sıkıntı yarattı ama Teodosiç'in 10/1 ile takım olarakta 24/7 ile oynamaları bu konuda da bizi haklı çıkardı.
* Spahija ve tabii ki Aydın Örs'e ayrı bir tebrik daha; böyle yenilgiyi kabul etmeyen,yardımlaşmayı seven,kapris-kompleks yapmadan paylaşmayı bilen karakterli bir takım oluşturdukları için.
* Topun kıymetini bilerek,oyun disiplininden kopmadan sabırla topu kullanmaya çalıştık.
Belki 1-2 tane erken atış olmuştur o kadar.
* Bench katkımız gene olağanüstüydü.Zaten total ranking'te  82-65 öndeyiz.
* 29-12'lik 4.çeyrek dehşet.Tam bir bozgun Oli için.
* Oyuncularımıza gelince  ;
En başa Kaptan Ömer Onan'ı koymadan edemiyorum. - Aynı zamanda başına bir şey gelmesinde de korkmuyor değilim.Malum en gözde oyuncularımızı kaybediyoruz bir şekilde (!) -
5 gündür idman yapmayan,baldırında ödem olan ve maçtan önce oynaması zor görünen Kaptan fedakarlık yaparak özellikle 2.yarıda Spanoulis savunması ve son çeyrekteki muhteşem performansı (12 sayısı var) ile ''çubuklunun hakkını verengillerden'' olduğunu bir kez daha gösterdi.
* Ukiç.Spahija'nın oyun içindeki beyni,oyunu iyi kontrol ederek ve hücumdaki bitiriciliği ile müthiş oynadı.17s.2r.4a.3tç.
* Marko Tomas.Gösterişsiz oyun ve duruşu ile pek çok taraftarın soğuk baktığı bir isim ama büyük maçların oyuncusu olduğunu bir kez daha gösterdi.Zaten geçen yıl Top 16'nın Sayı Kralı değil miydi ?
19s.4r.2r.1tç.ve savunması ile klasını gösterdi.
* Saras.Belki de Pana forması giydiği için Oli taraftarının alerjisi nedeniyle yaptığı tezahüratlardan etkilendi diyelim - etkilenmemesi lazım aslında - veya fantazi paslarını - bakmadan attığı - bizim oyunculardan ziyade rakip oyuncuların ezberlemiş olduğundan olsa gerek 5 dakikada 5 top kaybı yaptı.Ancak O da kendini toparladı ve son dönemde hiç top kaybı yapmadan ,farkın 8 sayıya çıktığı (70-65 idi) öldürücü üçlüğü ile 5 top kaybını affettirdi.Artı savunmada da başarılıydı.
11-0'lık seri yaptık Onun oynadığı dakikalarda.
* Kaya Peker.Sahadaki tek sertlik sağlayan uzunumuz olarak 23 dakika çok iyiydi ama 3.çeyreğin başındaki arka arkaya 2 faulü ile 5 faul alıp çıkması çok kötü oldu.Özellikle itirazdan teknik faul aldığı 5.faulü çok gereksiz ve aptalcaydı.
* Lavrinoviç.Telekom maçında başlattığı savunmadaki hamlesini bu maçta da gösterdi.
3+1'lik üçlüğü de çok kritikti.Bu 4 sayıdan başka sayısı yok ama savunmada yardımlarda kilitti.
* Sean May.İlk yarıda berbat oynadı.Az hatırını saymadım yanlış transfer diye ama ikinci yarı O da toparlandı ve 8 sayı,4 ribaunt ile maçın kazanılmasında önemli katkı sağladı.
Umarım Onu da kazandığımız maç olur bu maç.
* Emir Preldziç.Aferin Emir.Genç oyuncu istikrarsızlığı yaşıyor ve bazen kızdırıyor bizi ama dün akşam iz bırakan bir maça imza attı.Çok kritik ve önemli katkıları oldu.7s.7r.2a.
* Kinsey.Ömer Onan'ın sakatlığı nedeniyle ilk 5 başladı ve Spanoulis savunmasını üstlendi.
Başarılı oldu bu konuda.3s.3r.katkısı da cabası.
* Maçın öldürücü dakikaları : Son 6 dakikaya 65-64 Oli önde girdi.Ondan sonra 20-5'lik bir seri yaptık.Hem de May ve Lavrinoviç gibi ağır uzunlarla.Ama işte iyi yardım ettiler ikili oyunlarında dedik ya.Dışarıdan da şut sokamayınca ''apışıp kaldılar''.
* Gecenin Sözü  : Neven Spahija : Olympiakos çok iyi takım olabilir ama biz Fenerbahçeyiz .
* Günün Manşeti : '' Pire'de Dev Zafer ''- Takvim - 
* Oli takımı çok geniş ve kaliteli rotasyonu olan bir takım.İvkoviç gibi bir usta koç var başlarında ama bence çok dağınık bir görüntü verdiler.Avrupa'nın en kaliteli 3 guardı var diyoruz ama dakikalarını paylaştırmak sorun oluyor.Ritm bulamadılar.Forvetleri zayıf.Keselj çok kötü günündeydi.
Uzunlarından Bourousis'i çok az kullandı ve iyi yaptı bizim adımıza İvkoviç.Nesteroviç bitmiş.
Erceg iyi katkı yaptı sadece.
* Taraftarları da sanki bizi küçümsercesine fazla baskı yapmadılar.Resmen uyuttuk onları.
Maç sonrası bazıları alkışladı.Bu iyiydi.
* FB TV'nin maç sonrası soyunma odası koridorundan canlı yayın yapması çok başarılı bir işti.
Ancak maç tekrarlarını uygun saatlerde vermemeleri büyük yanlışlarıydı.Gece 01.30 ve gündüz 16.00'da vermişler.Versene bugün 21.00'de işte.Turhan Seven'in ve NTV'nin Pire yerine Atina demeleri gaftı bana göre.Tamam Pire Atina bölgesinde 10 km.uzaklıkta bir liman şehri ama Pire demek daha doğruydu.
* Şimdi ; 14 sayılıkta muhteşem bir sayı farkı ile kazanarak çok iyi bir konuma geldik.
Fikstürü çok çok lehimize döndürdük.Oli ile deplasmanda başlamak iyi değildi ama bunu çok iyi aştık.
Şimdi 2 içeride oynayacağız,sonra Zalgiris'e gideceğiz.4/4 ile gitme şansımız var.
İnşaallah bir aksilik olmaz da doğan bu liderlik şansını iyi değerlendiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder