2 Şubat 2011 Çarşamba

Euroleague Top 16 3.Maç : Fenerbahçe Ülker 3/3 Yaptı.80-72 !!!



Fenerbahçe Ülker Doludizgin.
02.02.2011

Fenerbahçe Ülker, Turkish Airlines Euroleague Top 16’da, Zalgiris Kaunas’ı da 80-72 ile devirerek üçte üç yaptı ve gruptan çıkma yolunda dev bir adım attı.

Fenerbahçe Ülker, Zalgiris Kaunas’ı ağırladığı, Turkish Airlines Euroleague Top 16 mücadelesini 80-72 kazanarak gruptan çıkmayı büyük ölçüde garantiledi. Sarı Lacivertliler, özellikle faul çizgisinden sergilenen kötü performansa ve hücumda zaman zaman yaşanan tıkanmalara rağmen, taraftarlarının da desteğini arkasına aldığı dördüncü periyottaki etkili oyunla galibiyete uzandı.

Karşılaşmaya tutuk başlayan ve ilk 2 dakika sayı üretemeyen temsilcimiz karşısında Jankunas, Pocius ve Capin üçlüsüyle basketler bulan Zalgiris Kaunas, ilk 3 dakikayı 9-3’lük skorla önde geçti. Litvanya ekibi, hücumlarda ritmini bulmakta zorlanan Fenerbahçe Ülker karşısında 5. dakikada da 5-15 ile farkı 10 sayıya kadar yükseltti. Sonraki bölümde ise Oğuz Savaş’ın turnikesinin ardından Jasikevicius, Tomas ve Mirsad üçlüsüyle de üst üste üç üçlük kaydeden ve Sinan Erdem’i ağaya kaldıran Fenerbahçe Ülker, periyotta 2:40 kala skoru 16-17’ye getirdi ve rakibini molaya zorladı. Moladan sonra Oğuz’un pota altından bulduğu isabetle de maçta ilk kez öne geçmeyi başaran Sarı Lacivertliler, son dakikaya 20-19 önde girdi. Kalan sürede Tomas’ın kullandığı serbest atışlardan sayı çıkartamasa da iyi savunmayla rakibine çemberi göstermeyen Fenerbahçe Ülker, ilk periyotu 22-19 önde tamamladı.

İkinci periyotun başında savunma sertliğini korumasına karşın üst üste isabetsiz şutlar atan Fenerbahçe Ülker, Ömer Onan’ın el üstünden attığı üçlükle bu kötü seriyi sona erdirdi ve 3. dakika içinde 27-22 ile üstünlüğünü devam ettirdi. Sonrasında da Preldzic’in boyalı alan basketi ve Ömer’in hızlı hücumuyla sayılar bulan Sarı Lacivertliler, periyotun 6. dakikasındaki televizyon molasına da 31-28 önde girdi. Molanın hemen ardından ise Zalgiris Kaunas adına Marcus Brown’ın üçlüğü skoru eşitlese de sonraki hücumlarda rakibini 24 saniye süresini sonuna kadar kullanmak zorunda bırakan ve hücumlarda da Oğuz-Ukic ikilisinin elinden sayılar bulan Fenerbahçe Ülker, 37-31 ile farkı 6 sayıya kadar yükseltti. Kalan sürede ise Zalgiris Kaunas, sıkça çizgiye gitme şansı yakaladı ve bu şansları iyi değerlendirerek devre arası öncesinde, 41-41 ile skoru eşitlemeyi başardı.

Karşılıklı sayılarla başlayan üçüncü periyotta Tomas’ın üçlüğü ve Mirsad’ın turnikesiyle skor 48-43’e gelse de boyalı alan savunmasıyla temsilcimizi şuta zorlayan Zalgiris Kaunas, 4. dakika içinde farkı 1 sayıya kadar indirmeyi başardı. Fenerbahçe Ülker bu bölümde, 4 dakika boyunca sayı üretemese de periyotun sonuna 4:16 kalan gelen televizyon molasına 48-47 önde girmeyi başardı. Moladan sonra da Zalgiris Kaunas üst üste 4 sayı bulup serisini 8-0 çıkarınca, bitime 3:04 kala Fenerbahçe Ülker bir molaya daha başvurdu. 5 dakikadan fazla süren suskunluğu bu moladan sonra bozmayı başaran Sarı Lacivertliler, Preldzic çizgiden kaydettiği tek isabetle skoru 49-51’e getirdi. Ardından Ukic ve Jasikevicius’la çift oyun kuruculu sisteme dönen Fenerbahçe Ülker, son 2 dakika içinde, 53-53 ile skoru eşitledi. Kalan sürede Mirsad’ın serbest atışı ve Ukic’in tribünleri ayağa kaldıran üçlüğüyle skor üreten temsilcimiz, son periyota 58-54’lük üstünlükle girdi.

Dördüncü periyotun başında iki takımda karşılık 5-0’lık seriler yakalarken Capin’in turnikesiyle ilk 2 dakika 63-61’lik skorla geçildi. Takip eden iki dakikada takımlar ancak birer isabet bulabilirken, sonrasında Mirsad’ın düğümü çözen üçlüğü Fenerbahçe Ülker’i son 5 dakikaya 68-63 önde taşıdı. Hemen ardından bir üçlük de Tomas kaydedince bitime 4:39 kala, 71-63 ile Fenerbahçe Ülker adına maçtaki en yüksek fark oluştu ve Zalgiris Kaunas mola almak zorunda kaldı. Moladan sonraki bölümde takımlar karşılıklı sayılar bulurken, savunma direncini üst seviyede tutmayı başardığı gözlenen temsilcimiz, son 3 dakikaya da 73-66 önde girdi. Molanın ardından iki takım da karşılıklı birer top kaybı yaparken Delininkaitis üçlüğü, skoru 74-69’a getirdi. Sonrasında ise Emir Preldzic, maç boyu çizgide kötü bir performans sergileyen Fenerbahçe Ülker adına kullandığı iki serbest atışı da sayıya çevirip üstüne bir de üçlük gönderince, son dakika öncesinde 79-69 ile fark çift hanelere çıktı. Zalgiris Kaunas, kalan sürede üçlüklerle maça ortak olmaya çalışsa da buna müsaade etmeyen Fenerbahçe Ülker, maçtan 80-72’lik galibiyetle ayrıldı.

SALON: Sinan Erdem

HAKEMLER: Luigi Lamonica (İtalya), Dani Hierrezuelo (İspanya), Milija Vojinovic (Sırbistan)

FENERBAHÇE ÜLKER (80): Roko Ukic 12 (2 ribaund- 4 asist), Mirsad Türkcan 13 (14 ribaund- 3 asist), Ömer Onan 5, Darjus Lavrinovic (7 ribaund- 2 asist), Sarunas Jasikevicius 7 (1 ribaund- 2 asist), Oğuz Savaş 15 (5 ribaund- 3 asist), Marko Tomas 15 (1 ribaund), Sean May (4 ribaund), Emir Preldzic 13 (4 ribaund- 3 asist)

ZALGIRIS KAUNAS (72): Marcus Brown 6 (3 ribaund- 2 asist), Aleksandar Capin 12 (2 ribaund- 2 asist), Martynas Pocius 6 (3 ribaund- 4 asist), Tomas Delininkaitis 10 (2 ribaund), Tadas Klimavicius 2 (3 ribaund), Paulius Jankunas 14 (6 ribaund- 1asist), Arturas Milaknis (1 ribaund), Bojan Marjanovic 4 (3 ribaund), Travis Watson 4 (6 ribaund), DeJuan Collins 14 (1 ribaund- 1 asist)

1. PERİYOT: 22-19
2. PERİYOT: 19-22
3. PERİYOT: 17-13
4. PERİYOT: 21-15




***********************************************************************
* Tebrikler Cengaverler ve teknik heyet.
* Ben maçın böyle zor olacağını bekliyordum ama oyuncularımız herhalde benimle aynı fikirde değildi ki oyuna çok kötü başladık ve ilk 5 dakika sahada yoktuk,10 sayı farkla geriye düştük zaten.(5-15)
Konsantrasyon sıfırdı.Halbuki maç öncesi yazımda ''herkes kolay maç gibi görüyor,öyle değil.Allahtan hoca ve oyuncular seyirci gibi düşünmüyordur''demiştim ama haksız çıktım ne yazık ki.
* Neyse ki koç Spahija Saras ve Mirsad'ı oyuna alarak ilk müdahelesini yaptı ve karşılığını çok iyi bir geri dönüş ile aldık.Saras tempoyu arttırınca rakibin düzeni bozuldu ve Jasikevicius, Tomas ve Mirsad ile  üst üste üç üçlük bulduk ve  salonu da  ağaya kaldırdık. 2:40 kala skoru 16-17’ye getirdik ve rmola aldılar.
Moladan sonra Oğuz’un pota altından bulduğu basketle de  ilk kez öne geçmeyi başardık.20-19.
* 2.çeyrekte de düşük tempolu oyunumuz devam etti.Bir ara 37-31 ile farkı 6 sayıya çıkardık ama gene yakalandık ve devre 41-41 bitti.
* 4. çeyreğin 5.dakikasına kadar maçı koparamadık ama Tomas,Mirsadl ve Emir'in üçlükleri ile farkı ilk kez 10'a çıkararak (79-69) Murat Kosova'nın deyimi ile ''kapıyı kapattık''.Kalan sürede farkı azaltmaya çalışsalar da buna izin vermedik ve kritik maçı kötü oynamamıza,eksiklerimize rağmen kazanmayı bildik.
* Zalgiris son şansı olduğu için beklediğimden iyi oynadı.Çok asıldılar.Sürpriz isimler çok katkı yaptı.
Kalnietis gibi guard yok diye sevinirken süresi artan Sloven guard Chapin belki de hayatının maçını oynadı ve 17 dk.da 12s.2r.2a.ile ciddi katkı yaptı.Bir diğer guard De Juan Collins'te çok iyi oynadı.O da ilk 2 maçta 7 ve 0 sayı ile oynarken bu maçta 14s.1r.1a.ile oynadı.Jankunas'ta çok iyi oynayarak ilk 2 maçta 8 ve 2 sayı ile oynarken bu maçta 14s.6r.2a.1tç.ile oynadı.Ancak Pocius'bu kez etkisiz kıldık ve 6 sayıda bıraktık.
Gerçekten de Pocius gibi bir oyuncu 3/1 ikilik,3/1 üçlük ile oynayabilmiş.
Oynamayacak denilen Marjanoviç oynadı ve 14.45 dk.da  4s.3r.ile oynadı.2.21 boy müthiş.
Doping Pilsen eskisi Marcus Brown'un üçlüklerini o zamanda sevmezdim dünde 2/2 attı.
Top kayıplarını da azalttılar.13 top kaybı onlar için çok iyi.
* Bize gelince ;
Gerçekten de Kinsey ve Kaya'nın olmaması ile Ömer'in hastal hasta oynaması bizi çok etkiledi.
Gerçi Kaya'nın süresi Mirsad ve Oğuz'un sürelerini ve katkılarını arttırdı ama pota altı sertliğinde savunma kurgusunda Kaya,Vidmar'ın görevini üstlenmişti.
* Valencia maçından sonra bu maçı da kötü oynamamıza rağmen kazanmayı becermek ''takımın karakteri'' konusunda olumlu ışık veriyor.Şartlar ne olursa olsun kazanmayı bilmek ''kazanma alışkanlığı''nın yerleşmesi konusunda çok önemli.Eksikler tamamlandığında ve rezalet serbest atışları biraz düzelttiğimizde zaten bu takımın karşısında duracak hiç bir güç yok.Oli deplasmanında bile top kayıpları ve basit hatalara rağmen 14 sayı farkla kazanmış bir takımız.
* Bu maçtan dersler çıkarıp,1 haftalık arada eskiklerimizi döndürmek ve özellikle serbest atış çalışmak,basit hataları nasıl azaltabileceğimizi düşünmek daha doğru olacaktır.
* Çok rahat üçlük atabilen Tomas,Mirsad,Emir gibi oyuncularımızın serbest atış kaçırması hatta 2/0 atması olacak şey değil.Tomas 4/1.Mirsad 6/1.Emir 10/6 atmış.
* Maçı getiren isimler Mirsad,Tomas,Oğuz  ve Emir oldu.
''Deli Çocuk ''Mirsad 27 dk.süre alarak 13s.14r.3a.2tç.2tk.ile oynadı.Sayesinde ribauntlarda üstünlük sağladık ve hücum ribauntu vermedik fazla.HR konusunda çok etkili olan Zalgiris sadece 4  hücum ribauntu alabildi.Bu konudaki zaafımızı gidermiş olmakta önemli.
Mirsad bu ''Double'' ''Double''ı ile Euroleague'de 50'inci kez bu işi yapmış oldu.Bravo Mirsad.
* Marko Tomas ne kadar kaliteli bir oyuncu olduğunu Zalgiris'in direncini kıran kritik üçlükleri ile gösterdi.15 sayısının çoğunu  6/4 üçlük ile attı.Bravo Tomas.
* Emir.Aferin Emir'e.Sorumluluk alıyor.21.26 dk. 13s.4r.3a.2tç.1tk.
* Oğuz'da son lig maçında olduğu gibi Kaya'nın süresini iyi kullanarak hücumda pota altından etkili oldu.
9/7 ikilik 15s.5r.3a.son zamanlarda kendisinden görmediğimiz bir performanstı.
* Oyun kurucularımız Ukiç ve Saras  ilk kez sanırım zaman zaman çift guard olarak süre aldıkları maçta 12 ve 7 sayı ,toplam 4+2 =6 asist ile oynadılar.Ukiç ikinci yarı toparlandı,iyi oldu.
*Dikkat çekici istatistikler :  17 asistimiz ve 23/11.% 47.8 üçlük yüzdemiz ne kadar iyiyse 14 top kaybı ve 22/9.% 40.9 felaket serbest atışlarımız o kadar kötü.
* Yalnız May konusu canımı sıkıyor.Ne yazık ki acele ve yanlış transfer oldu.Hoca bunu biraz kabul ediyor,bu dönemde iyi oyuncu bulmak zor,iyi oyuncular takımlarında falan diye geçiştirmeye çalıştı soruya ama ne yazık ki bu transfer yanlış.Bakın Mirza Begiç Zalgiris'ten RM'ye gidiyor,yerine CSKA'dan Marjanoviç'i alıyorlar.
Biz çok acele ettik.Bu uzun sıkıntımızda bile May'dan yararlanamıyoruz ne yazık ki.
* 15 gün sonraki maç da çok önemli hale geldi.Bu kadar zor olacağını sanmıyorum.
Tabii başka bir aksilik olmayıp,Kinsey ve Kaya'nın döndüğünü,Ömer'in iyileştiğini varsayıyorum.
Arada yalnız Türkiye Kupası maçları var.İnşaallah bir aksilik olmaz.
Bir de dolu tribünler biraz baskı yaratıyor gibi bizim oyuncularda.Orada da tribünler onlarla dolu olacaktır ama daha rahat oynayacaklarını düşünüyorum.Zalgiris'liler de rahat oynayacak iddialarını yitirdikleri için.
Bu bizim için avantaj da olabilir dezavantajda.
* Hakemler gene deli etti beni.Seçip mi gönderiyorlar bilmiyorum kardeşim.Hele O Limonata mıdır ne karın ağrısıdır nedir ? Sözde bu maça  Euroleague Basketbol Üst Düzey Yöneticisi ’’CEO’’ Jordi Bertomeu da geldi.Aziz Bey şikayet etmemiştir adım gibi eminim.


* Tribünleri bu maçta çok daha iyi bulmuştum maç sırasında.
Meğersem Mustafa Özben dönmüş nihayet ve farkı hemen belli oldu.Tevekkeli değilmiş tribünlerin efektifliği.
Bravo Mustafa Özben'e.İyi iş çıkarmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder