5 Temmuz 2014 Cumartesi

Ataşehir'den Yükselen Ateş Madrid'i Yakar Mı ?


Uzun bir aradan sonra tekrardan kalemi elimize almaya karar verdik.Herkesin heyecanı giderek artarken basketbolu sevenleri, özellikle Fenerbahçe sevgisini kalplerinde yaşatanları yeni sezona hazırlamak için düzenli olarak bu blogda yazmaya başlıyorum.Baştan söylemek gerekirse bu blog siyasetten, kişisel dürtülerden ve başkalarına hoş gözükmek adına yazılacak yazılardan 
uzak kalacaktır.




Euroleague'i baz alarak bu yazıda gelecek sezon nasıl bir sezonun bizleri beklediği, grupların nasıl oluşabileceğini ve Fenerbahçe Ülker'in seyrine dair öngörülerimi paylaşacağım.
Teknik detaylara girmek için transferlerin tamamlanmasını ve takımların kadrolarını oturtmasını beklemekte fayda var.Genel bir bakış ile heyecanımızı artırmaya başlayalım..
Bu yazımızda CSKA,Barcelona,Olympiacos,Real Madrid ve Fenerbahçe Ülker 
üzerine analizlerde bulabilirsiniz .

Euroleague 2014-2015 Sezonu Torbaları

1. Torba: CSKA Moskova, Barcelona, Olympiacos, Real Madrid 
2. Torba: Maccabi Electra Tel Aviv, Panathinaikos,Valencia, Anadolu Efes 
3. Torba: Fenerbahçe Ülker, Unicaja Malaga, Laboral Kutxa, Zalgiris Kaunas 
4. Torba: Alba Berlin, Galatasaray Liv Hospital, Emporio Armani Milan, Nizhny Novgorod 
5. Torba: Kızılyıldız, Cedevita Zagreb, Bayern München, Dinamo Sassari 
6. Torba: PGE Turow, Neptunas Klaipeda, Limoges, Elemelerden Gelecek Takım 

-Kimler var ?

Son yılların en sert, en heyecanlı ve belki de en eğlenceli sezonuna hazır mısınız ? Standartların çok üzerinde bir para harcayarak kadro kurmayı düşünen CSKA, güzel bir derinlik sağlamayı hedefleyen Barcelona, Spanoulis'in etrafında yeni bir oluşum kurarak Yunan liginde ve Euroleague'de tacını geri almaya çalışan Olympiacos, Milano'da yaşadıkları şoku unutturmak için sezonun bir an önce başlamasını isteyen Real Madrid ve büyük bir yatırım, efsane koç, yönetsel değişikliklerle sezona büyük bir heyecan ile girecek olan Fenerbahçe Ülker ...



- Rusların Sıcak Denizlere İnme Politikası Devam Ediyor ...


Rusların parası gerçekten bitmiyor.Oyuncak satılan dükkanlara giren ve her gördüğünü babasına aldıran zengin çocuk rolünü bu yıl Itoudis oynuyor.

Teodosic ve Weems ile yeniden anlaşan CSKA yatırımlarına henüz tam olarak başladı bile diyebiliriz.Krstic ile yolları ayırarak biraz daha hareketli bir takım olma seçeneğini benimseyen Ruslar'ın hedefinde Calathes,Lojeski,  O.D. Anosike, Strelnieks, Mbakwe, Gentile gibi isimler var.Ayrıca kulislerde benim pek de itibar etmediğim Spanoulis ismi dolaşıyor ki tutmayan bir formüle(Teodosic-Spanoulis) tekrar inanmak ne derece mantıklı olur bilemem.

-Dümen Kimde ?

Çok büyük transferler yapılsa da bu takımın dümeni yine, yeniden Milos Teodosic'de olacak.Itoudis'in Obradovic'ten aldığı derslerle onu düzen içinde tutması mümkün olur mu bilinmez. Fakat Teodosic'in yetenekleri( tamam kişisel bir hayranlığım var) yadsınamaz.




- Ya tutmazsa ? 

Evet bu yıl da deli gibi para akıtıyorlar. Evet potansiyeli olan( eksikleri çok) bir koç. Evet kaliteli bir kadro, tecrübeli isimler ile yetenek birleşmesi .. Ama yine aynı iç ses konuşuyor '' Ya tutmazsa ? ''  .. 
Kişisel fikirlerimden bahsetmek gerekirse ; 
Bu iş gene olmaz hocam .. Yan yatar, çamura batar gene de olmaz. hep eksik bir şeyler var. Shved,Kirilenko,Krstic,Teodosic gibi bir ''Büyük 4'lü '' kurmuş bir takımdan bahsediyoruz. O kadro da bile eksik şeyler vardı.Bu sebeptendir ki CSKA taraftarlarının içinde bu his hep olacak.

- Kimi izlemeli & Neye dikkat etmeli ?







Bu yıl A Takımda rol almasını beklediğim isimlerden Aleksandr Gudumak bu sezonun önemli isimlerinden olacağına inandığım bir genç.1993 doğumlu olan Gudumak orijinali 4 numara olan ama zorda kalınırsa 5 numaraya çekebileceğiniz bir isim. 2.04 boyunda 113 kg ağırlığındaki Gudumak'ın iyi bir fiziği ve sağlam bir mental yapısı mevcut.

CSKA'da başarının anahtarı bence Kyle Hines'dan geçiyor.Onun süreleri arttıkça ve istatistik kağıdının her bölümünde olumlu rakamlar olursa CSKA'nın hayali gerçeğe bile dönüşebilir.

- Ne Yaparlar ?

Konuşmak için çok erken olmasına rağmen kişisel görüşüm 2015'de Madrid'de yine olurlar ama Final Four finalinde olacaklarını sanmıyorum. Yine 3.lük-4.lük maçıyla podyum yaparlar.





Katalanlar Madrid'i Yıkabilir Mi ? 











Avrupa basketbolunun en büyük kültürlerinin başında gelen Barcelona, Milano'da yarı finalde ezeli rakibi Real Madrid'e karşı yaşadığı hezimeti ligi kazanarak biraz olsun bertaraf etti diyebiliriz.Ama bununla yetineceklerini sanmıyorum. En iyi olmak, en yükseği hedeflemek Barcelona kültüründe var.
Xavi Pascual'in enteresan, çözmekte halen daha zorlandığım sistemi(!) bu yıl da devam edecek.Valencia'nın uzunu Justin Doellman'ı transfer ederek önemli iş yaptıklarını düşünüyorum.
Takımdan Sada ve Pullen kesin olarak ayrıldı.Dorsey konusunda ise büyük bir dedikodu kazanı var.

- Dümen Kimde ?

Yıllardır bu kısmı yazdığımda klişe bir tabir kullanırdım.''Tabi ki La Bomba'' . Sanırım bu yıl aynısını yazamayacağım.Artık işin rengi değişiyor.Takımı Tomic'in üzerine kurması çok da imkansız bir durum değil.Bir takım oyun kurucusu kadar konuşur mantığında olan birisi olarak Barça'da bu yıl farklı bir olgu olacağı görüşündeyim.





- Xavi Pascual Sorunsalı ..

Avrupa'da yer alan koçları 4 kategoriye ayırırsak ;
İlk kategoride : Obradovic-Ivkovic-Messina-Blatt
İkinci Kategori : Pianigiani,Bartzokas,Plaza
Üçüncü Kategori : Mahmuti,Ataman,Vujosevic
Dördüncü Kategori : Xavi Pascual,Pablo Laso 
olarak ayırabilirim.Kişisel bir nefret olduğunu söyleyemem ama antrenörlük kabiliyetlerine gram inanmadığım bir isim.Bu kadar yüksek bütçeli bir takımın ona emanet edilmesini aklım almıyor.Euroleague Final Four'unda 50 sayı fark yiyen bir takımın antrenöründen bahsediyoruz.Hiç mi mental olarak hazırlayamadın takımını? Bu kadar mı acizsin ? Eğer Barça yönetiminden bir antrenör hamlesi gelirse(çok ihtimal dahlilinde gözükmüyor) şansını büyük oranda artıracağını düşünüyorum.

-Kimi izlemeli & Neye dikkat etmeli ?








Bu kısımda Abrines diyip kendimi garantiye almak istemedim.Benim bu yıl Barcelona'da en dikkatli izleyeceğim oyuncu Mario Hezonja. Hezonja'nın repertuarında kendi şutunu yaratma ve iyi dribling yapma mevcut. Umarım bu yıl çok süre alır ve biraz da yazı iyi geçirerek vücut olarak biraz gelişir.

Bu yılın en önemli konusu ise Juan Carlos Navarro'nun ana faktör olmaktan çok X Factor olmayı kabullenebilmesi ve gerektiğinde benchten gelerek takımın vitesini arttırması.


-Ne yaparlar ?

Basketbol geleneğine sahip bir takımdan bahsederken tahmin yapsanız bile çok dikkatli olmalısınız.Bu riske göze alarak Barcelona'nın bu yıl Final Eight(F8)'de eleneceğini tahmin ediyorum.






- Döner miyiz yine eski günlere ?



Komşu'nun güçlü ekibinde ortalık adet yangın yeri. Şöyle ki piyasada bütçelerine uygun her oyuncuya tabiri caizse ''salça'' oluyorlar.Bence en önemli hamleleri ise Olympiacos Ordusunun Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Printezis'i kadrolarında tutmak oldu.CSKA ile beraber Gentile yarışında olan OLY,EA Milano'dan Gani Lawal hamlesi yapmayı planlıyor.Aradori ismi ise kulislerde yüksek sesle telaffuz edilmeye başlandı.
Renklerine kattıkları Lafayette ise muazzam katkı da verebilir takımı rezil de edebilir.Perperoglu'nun eksikliği ise ne derece hissedilir bilinmez ama kemik kadronun bozulduğunu rahatlıkla söylenebilir.



- Dümenin Sahibini Sormak Anlamsız ..



OLY taraftarının : ''O, basketbol tanrısı.O Zeus'un bilinmeyen oğlu'' diyerek ilahlaştırdığı Vassillis Spanoulis Olympiacos taraftarının en sevdiği ve en beğendiği isim. OLY'de geçmiş bir kaç sezonda olduğu gibi onunla yaşayıp onunla ölecek ..





- Yetenek eksikliği Yürekli oyunla telafi edilebilecek mi ?

Spanoulis,Sloukas,Lafeyette,Printezis,Dunston gibi isimlerle kaliteli ve geniş bir kadroya sahip olduğu düşünülse de OLY kadrosunun şampiyon olabilmesi için 2 defa üst üste olduğu gibi mucizelerin birbirini izlemesi lazım ya da Spanoulis'in her zaman oynadığı o büyük oyundan daha fazlasını vermesi lazım.Yunanistan genelinde ve OLY özelinde bir basketbol kültürü oluştuğundan rahatlıkla bahsedebilir olduk.Bu kültüre muhtemel eklemeler(Aradori vb. ) onları yukarılara taşıyacak etmenler ..

- Kimi İzlemeli & Neye Dikkat Etmeli ?




Herkesin ''SPA'' yı izleyeceğinden eminim ama size Ioannis Papapetrou ismini tavsiye ediyorum.Amerika'da kolej alt yapısına sahip olan oyuncu  muhteşem fiziği ile dikkat çekiyor.

Başarının anahtarı ise Spanoulis'e yardım edecek oyuncuların başında gelen George Printezis'ten geçtiğine inanıyorum.Eğer o İstanbul'da sahaya koyduğu karakteri yine gösterirse Madrid biletini neden almasınlar ?


- Ne Yaparlar ? 

OLY taraftarı Spanoulis'in ''Tanrı'nın Oğlu'' olduğunu iddia ededursun ben onların Rüyalar Aleminde yaşadıkları o 2 sezonda yakalayacaklarına ihtimal vermiyorum.Spa ve arkadaşlarının yüreğinin beni yanıltma ihtimalini de katarak Final Eight(F8) de evlerine döneceklerini düşünüyorum.




-Kupa Olduğu Şehirde, En Yakın Müzeye Gider Mi ?







Taraflı tarafsız 2013-2014 sezonu için kime sorsanız Kupayı en çok hak eden takımın Real Madrid(son maç hariç) olduğu söylerdi.Mirotic,Rodriguez,Fernandez,Llull,Bourousis gibi yıldızlarla süslü takım finalde uzatmada kaybetti.Perez'in bu yıkıma nasıl dayanabildiğini merak etmiyor değilim.
Mirotic'in yüksek ihtimalle NBA yapacağını hesaba katmış olan Real Madrid onun boşluğunu Vesely ile doldurmayı planlıyor.Nocioni ise Real Madrid'in bu yıl nokta transferi diyebiliriz. İyi olan kadroları eğer Vesely takviyesi de olursa kusursuza yakın olabilir.

4. sınıf koçlar kategorisinde yer alan Laso yerine en büyük adaylar ise Katsikaris ve Pianigiani ..

- Dümen(ler) Kimde ?






Real Madrid için bu yıl tek bir dümenden bahsetmek yani tek bir koldan yönetilmekten bahsetmek imkansız.''Rudy, Sakallı,'' .. Bu oyuncuları aynı forma altında birlikte izlemenin maliyeti çok yüksek belki ama tam anlamıyla bir ziyafete davetiye ...

Ama bu takımın asıl liderleri kim gelirse gelsin kesinlikle Rudy ve Rodriguez ..





- En kötü ihtimal nedir ? 

Emin olun artık Real Madrid yönetimi ve taraftarlarının sezon içerisinde kendilerine sordukları soru bu .. En kötü ihtimalle ne olabilir ? Nedir o en kötü ihtimal ? İnanılması güç bir rotasyon ve büyük düşünen bir taraftar/yönetim .. 

Onlar için geçmiş yıllardaki en kötü ihtimal hep Pablo Laso idi. Bu yıl onun koltuğuna 2 aday var : Katsikaris ve Pianigiani .. Eğer Pianigiani hamlesi yaparlarsa kesinlikle yanlış bir tercihin altına imza atmış olurlar. Katsikaris daha mantıklı, daha akıllıca bir seçim gibi gözükse de bence onlara İspanya Milli Takımına büyük başarılar kazandırmış Pepu Hernandez tarzında bir antrenör daha iyi olabilir.

Mirotic'in yokluğu onları ne denli etkiler bilinmez.Onun da çaresine baktıklarını/bakacaklarını tahmin ediyorum.

- Kimi İzlemeli Neye dikkat etmeli ?




Yazacağım oyunculardan çok Rodriguez&Fernandez alley-opp larına dikkat etmeyi tercih edebilirsiniz.Emin olun kimse kızmaz ya da sitem etmez size.Siz yine de Dani Diez ismini bir kenara not edin .. Bu çocuk iyi oyuncu olabilmek için gerekli olan her şeye sahip. Hızlı oyunları iyi bitiren, kendi şutunu yaratan bir isim. Ama yaşı geçmek üzere dikkat etmesi lazım ..

Kilit noktalardan birisi de Ioannis Bourousis .. Hantal vücudu bu tempoya ayak uydurabilecek mi ? Bu kadar sert oynanan bir seviyede Yunan Devi ayakta kalabilecek mi ? Bourousis ismine bu kadar takılmamın sebebi onu yedekleyecek onun kalibresinde bir oyuncu Real Madrid kadrosunda bence yok . 

-Ne yaparlar ? 

Sezon içerisinde büyük sorunlar yaşamazlarsa şampiyonluğun yine en büyük favorisi konumundalar.Ve benim tahminime göre kendi seyircileri önünde kupayı havaya kaldıracaklar ..




-Ataşehir'den Yükselen Ateş Madrid'i Yakar Mı ?





Uzun zaman sonra kayıp olmayan bir sezon geçiren Fenerbahçe Ülker yine büyük oynuyor, büyük düşünüyor. Geçen yıl yapılan büyük yatırım Euroleague'de beklediği, arzu ettiği başarıya yaklaşamasa da Lig Şampiyonluğu ile yaralarını sardı.Fiyasko ile sonuçlanan Kleiza projesi ve bireysellik üzerine kurulu hücum stratejileri ile bu yatırım-sonuç eğrisinin negatif yönde olan bir eğri olduğunu söyleyebiliriz.

Zeljko Obradovic Avrupa'nın belki de en kariyerli, en iyi koçu. Ayrıca kendisine has üslubu ile çok fazla network'e sahip olunduğu da herkes tarafından bilinir.İnsanların bu yıldan tam da memnun olmasının sebebi ise bu denli büyük bir organizasyonun bu kadar büyük bir Koç ile anında başarı beklentisinden kaynaklı olmakta olup, bizim gibi basketbol kültürüne sahip olmayan, kaostan beslenen bir oyun/yaşam yapısına sahip, başarılı olarak gözüken A Milli Takım'ın Edirne'nin ötesinde gerçekleşen tüm turnuvalarda sade ve sadece boş kontenjanı doldurduğu ve hatta uluslararası bir turnuvaya katılabilmek için parayla katılım kartı (Wild Card) alabilecek kadar alçalabilen bir yapıya sahip olduğumuzu  unutmamızdan kaynaklıdır.
Ama bu da yönetsel anlamda hatalar yapılmadığı anlamına gelmemektedir.Geçen yıl yapılan yatırım da tek kabahatli emin olun Kleiza'nın saçları değil. Pierre Jackson isimli sürpriz yumurta ve 1-5 numaralardaki eksik kalan (sakatlık sebepleriyle ) rotasyon da dahil olmak üzere tüm başarı ve başarısızlık bu oyunculara, koça, ekibine , yönetime ve hatta taraftara aittir.

Bu yıl sil baştana yakın yapılan yapılanmada belki de ilk defa bu kadar hızlı davranıldı. Temmuz'un ilk haftasında kadro hemen hemen belli oldu.Takımdan Bo,Kleiza,İlkan,Barış(kiralık gitmişti) gibi isimlerle yollar ayrıldı.Ve son olarak kadrodan ayrılması yüksek ihtimal olan Bojan Bogdanovic.
Maccabi'nin şampiyonluğunda büyük etkisi olan Ricky Hickman, NBA kariyeri ve Eurocup kariyeri olan Andrew Goudelock, geçmişte Fenerbahçe Ülker forması giymiş olan Serhat Çetin, yüksek ihtimalle geri dönecek olan Semih Erden, Karşıyaka'da bu yıl etkileyici performanslar sergileyen, yerli rotasyonunda az bulunan isimlerden olan Can Altıntığ ve bu yıla damga vurması muhtemel isim Bogdan Bogdanovic ...

Dedikodu kısmına gelecek olursak;

Kısa rotasyonuna Calathes, Huertel isimlerinin uzun rotasyonuna ise Freeland ,D.Brown ya da Pero Antic gibi isimlerin konuşulduğu herkes tarafından bilinmekte .


- Dümen Gerçekten Kimde ?!















Real Madrid için yazdıklarımın bir benzerini de sanırım Fenerbahçe Ülker için yazmam gerekecek.Takımda şimdilik saf bir oyun kurucu olmadığı için topa yön veren isimlerin sürekli değişeceği kanaatindeyim.4 isimin ön planda olması muhtemel.

Goudelock,Hickman,Bogdanovic,Bjelica ... Bu isimleri yazsak da hemen hemen herkes bu takımın hem finansal hem de saha içindeki dümeninin Zeljko Obradovic'de olacağını net olarak biliyor.

- Şu Kimyanın Tutması İçin Ne Yapmamız Gerek ? 

Harcanan büyük paralar, gelen/giden yıldız isimler, taraftar desteği ... Ne ararsanız var ama bir türlü yakalanamayan Avrupa'da başarı ..

Bu kısımda söylenecek çok fazla söz yok aslında. Takım kuruldu, herşey hazır ve hep söylediğimiz o söz : ''we have Obradovic, they don't ''

Umarım bu yıl bu kimya tutar ve özlenen beklenen başarı gelir.Taraftara da büyük görev düşmekle birlikte en önemli görev kesinlikle koç ve oyuncularda ..



- Kimi İzlemeli & Neye Dikkat Etmeli ?



Bu yıl tüm Avrupa gibi bizim de mutlaka Bogdan Bogdanovic ismini çok dikkatli izlemeli ve onu baskı altına almadan kendi gelişimine bırakmamız gerekiyor.Bogdanovic şu anda  pişmiş bir oyuncu değil.Bizi tercih etmesinin sebebi de budur.

Bunun yanı sıra Fenerbahçe Ülker'in bu yıl başarılı olmak için olmazsa olmazı Nemanja Bjelica ve onun basketbolu.O ne kadar adını yüksek söyletirse emin olun Fenerbahçe Ülker o kadar ilerler .. 


- Ne yaparlar ? 

Kesinlikle yorum yapmanın anlamsız olacağını söyleyebiliriz.Eğer belirli bir standarda sahip olursa Fenerbahçe Ülker bu yıl F4 bile yapabilir.Ama yok gene aynı hamam aynı tas şeklinde devam eder TOP16 'den terk oluruz .
Tahminim ise F8 - F4 ' den birisinde olacak Fenerbahçe Ülker ama nerede ?